Jitrocelový sirup: Přírodní lék na kašel z babiččiny zahrádky

Jitrocelový Sirup

Jitrocelový sirup: Přírodní lék

Jitrocelový sirup patří mezi osvědčené babské rady, které se u nás předávají z generace na generaci. Naše babičky ho připravovaly z čerstvých listů jitrocele, který roste prakticky všude kolem nás. Když vás trápí nepříjemný suchý kašel nebo škrábání v krku, jitrocelový sirup vám uleví díky svým blahodárným účinkům. Jeho léčivá síla spočívá v tom, že obalí podrážděné sliznice a vytvoří na nich uklidňující vrstvu.

Není to jen obyčejný sirup - obsahuje spoustu prospěšných látek, které posílí vaši imunitu a pomohou tělu bojovat s nachlazením. Díky své lahodné chuti si ho oblíbí celá rodina, včetně těch nejmenších. Když vás nebo vaše děti skolí kašel či nachlazení, sáhněte po tomto přírodním pomocníkovi. Pomůže vám nejen s úporným kašlem, ale také podpoří vykašlávání a celkově zkrátí dobu nemoci.

Výhody pro zdraví

Když vás trápí kašel nebo nachlazení, jitrocelový sirup je osvědčeným přírodním pomocníkem. Jeho blahodárné účinky spočívají především ve slizových látkách, které zklidňují podrážděné dýchací cesty a pomáhají při vykašlávání. Mnoho lidí si tento domácí sirup z jitrocele připravuje při potížích s průduškami nebo astmatem. Díky vysokému obsahu antioxidantů chrání náš organismus před škodlivými volnými radikály. Léčivý jitrocelový sirup je také skvělým zdrojem vitaminů A a C, které jsou důležité pro naši obranyschopnost. Tento přírodní lék mohou užívat jak děti, tak dospělí. Nezapomeňte se však před užíváním jitrocelových přípravků poradit se svým lékařem.

Příprava sirupu doma

Jitrocelový sirup patří mezi naše nejoblíbenější domácí léčiva. Je to vlastně taková babská medicína, kterou si můžete připravit úplně sami. Stačí nasbírat čerstvé jitrocelové listy, ideálně z čisté přírody někde dál od silnic. Nejlepší doba na sběr je na jaře, kdy jsou listy mladé a plné síly. Po důkladném omytí a osušení je nastříháme nebo natrháme na menší kousky. Do čisté zavařovačky pak střídavě vrstvíme jitrocel a cukr - kdo chce zdravější variantu, může použít med. Sklenici postavíme na parapet, kde je dost sluníčka, a čekáme, až rostlina pustí šťávu a cukr se rozpustí. Nakonec sirup přecedíme přes čisté plátýnko a uložíme do lednice. Stačí užívat jednu lžičku denně, když nás trápí kašel nebo cítíme, že na nás něco leze. Je to fakt jednoduchý a účinný recept, který znaly už naše babičky.

Vlastnost Jitrocelový sirup Medový sirup
Chuť Jemně bylinná, lehce nasládlá Sladká, výrazná
Použití Kašel, bolest v krku Kašel, nachlazení

Ingredience a postup

Toužíte po domácím jitrocelovém sirupu? Je to vlastně docela hračka. Stačí si natrhat čerstvé listy jitrocele, které najdete prakticky všude kolem. K nim přidáte běžný cukr, šťavnatý citron a obyčejnou vodu. To je opravdu všechno, co na tenhle přírodní zázrak potřebujete.

Výroba je tak snadná, že to zvládne fakt každý. Nejdřív pořádně omyjte natrhané listy a nechte je okapat. Pak je prostě natrhejte na menší kousky a hoďte do hrnce. Přisypte cukr, přidejte na kolečka nakrájený citron a zalijte vodou. Teď stačí jen zahřívat a míchat, dokud se cukr nerozpustí. Pak necháte směs asi hodinku odpočinout. Nakonec všechno přecedíte přes čisté plátýnko nebo hustší sítko. Ještě horký sirup nalijte do vymytých a vysterilizovaných skleniček a pořádně je uzavřete. Aby sirup déle vydržel, otočte skleničky vzhůru nohama a počkejte, až vychladnou.

A máte hotovo! Voňavý jitrocelový sirup krásné barvy je na světě. Stačí užívat po lžičkách, když vás trápí kašel nebo nachlazení. A nebo si ho dejte jen tak, pro radost a lepší imunitu.

Jitrocelový sirup, dar z louky, lék na kašel i škrábání v krku, který nám připomíná sílu přírody.

Anežka Nováková

Dávkování a užívání

Domácí sirup z jitrocele je skvělý pomocník při kašli, ale je potřeba ho užívat s rozumem. Dospělí a teenageři si můžou dát 1-2 lžičky třikrát za den. Dětem od šesti do dvanácti let stačí jedna lžička třikrát denně. Menším dětem do šesti let bychom sirup dávat neměli, pokud to výslovně nedoporučí doktor.

Je fajn si předem projít návod k použití a řídit se tím, co řekl lékař nebo lékárník. Nejlepší je vzít si sirup po jídle a pořádně ho zapít vodou. S dlouhodobým užíváním jitrocelového sirupu to nepřehánějte - radši se poraďte s doktorem. Kdyby se objevily nějaké problémy nebo vedlejší účinky, přestaňte sirup užívat a zajděte za svým lékařem.

Tipy pro skladování

Aby váš domácí jitrocelový sirup vydržel co nejdéle a neztratil své blahodárné účinky, je potřeba ho správně uskladnit. Jakmile sirup uvaříte, nechte ho úplně vychladnout a pak ho opatrně přelijte do připravených skleniček, které musí být dokonale čisté a suché. Nejlepší jsou tmavé sklenice, které sirup ochrání před světlem. Každou skleničku pečlivě uzavřete. Sirup pak uložte někam do tmy, chladu a sucha - třeba do spížky nebo sklepa. Do lednice ho ale nedávejte, mohl by ztratit svou typickou vůni a chuť. Když budete tyhle jednoduché rady dodržovat, váš voňavý jitrocelový sirup si zachová všechny své léčivé vlastnosti i skvělou chuť opravdu dlouho.

Možné vedlejší účinky

Domácí jitrocelový sirup nebo ten z lékárny většinou tělu nedělá potíže, ale občas se může stát, že na něj někdo nezareaguje úplně dobře. Někdy se může objevit pocit na zvracení, průjem nebo alergické projevy jako svědění kůže, pupínky nebo otoky. Ve výjimečných případech může dojít i k vážnější alergické reakci, které říkáme anafylaxe - to už je potřeba rychle vyhledat doktora. Kdyby se vám po sirupu udělalo jakkoliv špatně, radši ho přestaňte užívat a zajděte se poradit do lékárny nebo k lékaři.

Publikováno: 10. 02. 2025

Kategorie: zdraví