Escherichia coli: Nepřítel ve vašem střevě?
Co je Escherichia coli?
E. coli, jak jí běžně říkáme, je vlastně taková zajímavá bakterie, kterou máme všichni v břiše - my i zvířata. Většinou nám vůbec neškodí, naopak je pro naše střeva docela užitečná. Ale pozor, některé její druhy, hlavně ta zákeřná EHEC, můžou pěkně potrápit. Když vás tahle potvora chytne, můžete čekat průjem, často i s krví, břicho vás bude bolet a možná si i párkrát vrhnete. U citlivějších lidí, třeba u malých dětí nebo babiček a dědečků, to může být docela průšvih a občas to dokonce zasáhne i ledviny. Nejčastěji se s ní setkáte v jídle, které není pořádně uvařené nebo upečené - třeba v syrovém mase, domácím mlíku nebo špatně umytém ovoci. Naštěstí se dá téhle bakterii celkem snadno vyhnout - stačí si pořádně mýt ruce a jídlo pořádně tepelně upravit.
Výskyt a přenos
Bakterie E. coli je naším běžným společníkem ve střevním traktu, kde ji najdeme jak u lidí, tak u zvířat. I když většina typů této bakterie je pro nás neškodná, existují i takové, které nám dokážou pořádně zavařit. Nejhorší je varianta produkující toxin Shiga, známá jako STEC. Ta umí způsobit pořádné potíže - od prudkých průjmů a břišních křečí až po vážné zdravotní komplikace jako je HUS, který může být dokonce život ohrožující.
Tyhle bakterie se šíří hlavně přes jídlo a pití. Stačí sníst nedopečené maso, ochutnat nepasterované mléčné výrobky nebo si dát neumytou zeleninu či ovoce. K nákaze můžete přijít i při kontaktu s nakaženými zvířaty, při pití znečištěné vody nebo prostě od jiného člověka, zvlášť když to někdo moc nebere s hygienou rukou.
Proto je fakt důležité dodržovat základní hygienická pravidla. Myjte si ruce po záchodě a před jídlem, ovoce a zeleninu pořádně opláchněte a maso důkladně propečte. Jen tak se můžete vyhnout nepříjemnostem, které tyhle bakterie umí způsobit.
Symptomy infekce
Střevní potíže způsobené bakterií E. coli, kterou běžně nosíme v našem zažívacím traktu, dokážou pěkně potrápit. Když se tato bakterie přemnoží nebo se nakazíme její škodlivou variantou, tělo obvykle reaguje nepříjemným průjmem - od lehčího až po závažnější formy s příměsí krve. K tomu se často přidají křečovité bolesti břicha a nepříjemný pocit nadmutí. Nemoc se může projevit i zvracením, nechutí k jídlu a člověk se cítí celkově vyčerpaný. Pokud se objeví vysoká teplota, nesnesitelné bolesti břicha nebo zaznamenáte krev ve stolici, rozhodně neváhejte a navštivte lékaře.
Diagnostika a léčba
Když potřebujeme zjistit, jestli máte střevní potíže kvůli střevní bakterii E. coli nebo jiným podobným bakteriím, musíme udělat laboratorní testy. Nejdůležitější je rozbor vzorku stolice, kde se bakterie nechají růst na speciální půdě. Podle toho, jak bakterie rostou a jak se chovají, dokážeme přesně určit, která bakterie problémy způsobuje. Hodně důležité je taky zjistit, na jaká antibiotika bakterie reaguje. Díky tomu pak doktor ví, jaké léky budou nejlépe fungovat. U vážnějších případů se někdy dělají i krevní testy, aby se zjistilo víc informací. Když už víme, že za potížemi stojí E. coli nebo jiná bakterie, léčba se přizpůsobí tomu, jak moc je člověk nemocný a v jaké je celkově kondici. Nejdůležitější je pít hodně tekutin a užívat speciální roztoky proti dehydrataci. Pokud je infekce vážnější, doktor většinou předepíše antibiotika.
E. coli je malý organismus, který může způsobit velké problémy.
Jan Novák
Prevence a hygiena
Každý by měl vědět, jak se chránit před střevními bakteriemi, jako je E. coli a další nebezpečné mikroorganismy. Základ je pořádně si mýt ruce - teplou vodou a mýdlem, hlavně když jdete z toalety, chystáte se jíst nebo pracujete se syrovým masem. Nezapomeňte pořádně opláchnout ovoce a zeleninu, i když je pak oloupete. Se syrovým masem zacházejte opatrně - dejte ho stranou od ostatních potravin a vždycky ho dobře propečte. Hlídejte si teplotu v lednici a dávejte pozor, aby se syrové jídlo nedotýkalo uvařeného. V některých místech není voda úplně čistá, takže radši pijte balenou nebo převařenou - špinavá voda může být plná bakterií. Když budete dodržovat tyhle jednoduché zásady, máte mnohem menší šanci chytit nějakou střevní infekci.
Rizikové skupiny
Střevní bakterie jako E. coli mohou být nebezpečné hlavně pro určité skupiny lidí. Malé děti do pěti let jsou zvlášť zranitelné, protože jejich imunita se teprve buduje a nedokáže se tak dobře bránit. Také naši senioři jsou ve větším ohrožení - s přibývajícím věkem jejich imunitní systém prostě není tak silný jako dřív. No a pak jsou tu lidé, kteří mají z různých důvodů oslabenou imunitu, třeba kvůli HIV/AIDS nebo proto, že berou léky na potlačení imunity. Všichni tito lidé by měli být extra opatrní na to, co jedí a pijí, a dbát na pečlivou hygienu, aby se vyhnuli případné nákaze.
Vlastnost | Escherichia coli | Salmonella enterica |
---|---|---|
Tvar | Tyčinkovitý | Tyčinkovitý |
Grampozitivita | Gramnegativní | Gramnegativní |
Přítomnost v lidském těle | Často neškodná součást střevní mikroflóry, některé kmeny patogenní | Patogenní |
Komplikace infekce
Když se do těla dostane bakterie E. coli nebo jiné střevní bakterie, může to způsobit různé zdravotní potíže. Nejvíc ohrožené jsou malé děti, senioři a lidé, kteří mají slabší imunitu. Nejčastěji se setkáváme s dehydratací kvůli průjmům a zvracení. Ta může být různě závažná - od lehké až po těžkou formu, kdy je nutný pobyt v nemocnici a kapačky. Zvlášť nebezpečný je pak syndrom HUS, který vidíme hlavně u dětí. Při něm se rozpadají červené krvinky, selhávají ledviny a v krvi je málo krevních destiček. To může vést k trvalým problémům s ledvinami. Občas se objeví i další závažné stavy jako otrava krve, zánět mozkových blan nebo kloubů. Proto je strašně důležité tyto infekce včas odhalit a začít je léčit, aby se předešlo vážným následkům.
Výzkum a budoucnost
Vědci po celém světě intenzivně hledají nové způsoby, jak bojovat s bakterií E. coli a podobnými střevními patogeny. V laboratořích se teď nejvíc soustředí na pár hlavních směrů výzkumu. Jednou z priorit je vyvinout nová antibiotika, která by si poradila i s odolnějšími kmeny bakterií. Hodně nadějně vypadá také vývoj očkovacích látek, které by nás mohly před těmito bakteriemi ochránit. Výzkumníci se snaží přijít na to, jak přesně tyto bakterie v těle fungují a způsobují nemoci. Když tohle pochopíme, můžeme najít účinnější způsoby léčby. Zajímavou oblastí je také studium střevních bakterií a jejich vliv na naši imunitu. Kdyby se podařilo posílit přirozenou obranyschopnost našeho těla proti střevním infekcím, mohli bychom jim lépe předcházet.
Publikováno: 20. 01. 2025
Kategorie: zdraví